Het weer aan het Gardameer

Het Gardameer is een populaire zonbestemming. Het Middellandse Zee-klimaat ofwel mediterrane klimaat zorgt ervoor dat het Gardameer een vrij lange zomer kent, waarin de temperatuur geregeld de zomerse grens van 25 graden Celsius haalt of passeert. Door de ligging ten zuiden van berggebieden is het weer aan het Gardameer wel vrij wispelturig en niet zelden ook zeer onvoorspelbaar. Wie voor zongarantie gaat die is daardoor aan het Gardameer misschien niet op de beste plek in Europa, maar gedurende 90% van de dagen is het aangenaam tot zeer aangenaam tijdens de zomermaanden aan het meer.

klimaattabel van het Gardameer

Seizoenen

Het Gardameer kent net als Nederland vier seizoenen. De winter die van december tot en met februari loopt is vrij koel, grijs en zorgt ervoor dat het buitenleven aan het Gardameer tot een minimum beperkt wordt. Sneeuw, hagel en ijs zijn met name in het noordelijke deel van het Gardameer mogelijk. Voor hoger gelegen gebieden zoals de bergketen Monte Baldo is sneeuw meer regel dan uitzondering in de winter. Het duurt zelfs tot eind mei of zelfs juni voordat op de hoogte plekken aan het Gardameer de sneeuw verdwenen is.

De lente begint in maart. De zon laat zich wat vaker zien en de kracht van de zon neemt voelbaar toe. Het aantal dagen met regen neemt echter ook toe in de lente. In april wordt vaak al de eerste zomerse dag geregistreerd (minstens 25 graden Celsius), anders gebeurt dit in de eerste helft van mei wel. Sommige plekken aan het Gardameer zijn iets koeler in de lente, zoals het in het noorden gelegen Riva del Garda.

zonnig weer aan het Gardameer

Vanaf juni neemt de neerslag ineens flink af. De kans op een regenachtige dag of een flinke (onweers)bui blijft bestaan, maar het heerlijke weer krijgt de overhand. De zomer is begonnen en die houdt tot in september aan. De temperatuur ligt overdag tussen de 25 en 30 graden, soms nog iets hoger. Het meer en de zwembaden zijn inmiddels ook aangenaam genoeg om in te zwemmen. Het hoogseizoen is gearriveerd. Het buitenleven draait op volle toeren en de stranden aan het meer zijn druk bezocht. Houd er rekening mee dat ook in de zomer er altijd een dag of een periode kan zijn waarin het weer net wat minder is. Flinke onweersbuien kunnen ook voorkomen, zelfs in de topmaanden juli en augustus.

Vanaf eind september neemt de kans op minder aangenaam weer toe. De temperatuur daalt in redelijke stappen en de campings stromen langzaam aan leeg. In oktober is het seizoen ver over. Vooral ’s avonds merk je dat de warmte grotendeels verdwenen is. ’s Avonds buiten eten vereist nu vrijwel altijd een verwarming en/of een dikke trui. In november is het echt voorbij met de pret. De kans op zomers weer is inmiddels nihil. Sommigen vinden dit de mooiste periode om het Gardameer te bezoeken, omdat de dorpen nu rustig en puur zijn.

regen aan het Gardameer

Temperatuur

Wie de gemiddelde temperaturen bekijkt in de klimaattabel onder aan deze pagina die zal goed moeten weten dat het echt om langjarige gemiddeldes gaat, waarbij soms vrij flinke afwijkingen mogelijk zijn. Zo kan het de ene dag 12 graden en regenachtig zijn, de volgende 18 graden en half gewolkt en de dag daarna zonnig en 25 graden. Dit soort fluctuaties komen vooral in het voorjaar flink voor. Een gemiddelde maximumtemperatuur van 21 graden in mei zegt daarom niet zoveel als het lijkt. Besef heel goed dat het kwik in mei ergens tussen de 11 en 28 graden kan liggen overdag.Wind

Het Gardameer staat bekend als een uitstekende bestemming om te windsurfen, kitesurfen of te zeilen. Het noordelijke deel van het Gardameer is een surfer’s paradise, waar wind en golven zorgen voor prima omstandigheden. Vooral het dorp Tórbole is een plek waar veel surfers komen. Het aparte is dat de wind hier op één dag meestal compleet draait. In de ochtend komt de wind meestal uit het noorden, terwijl in de middag de wind ineens vanuit het zuiden komt. Dit patroon is de meeste dagen merkbaar in het noorden van het Gardameer.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van het Gardameer zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over het Gardameer. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van het Gardameer

heerlijk zonnetje