Reizen naar het Gardameer

Het Gardameer ligt gemiddeld op ongeveer duizend tot twaalfhonderd kilometer van Nederland. Hoe lang de afstand exact is hangt vooral af van je vertrekpunt in Nederland, de gekozen route en je eindbestemming aan het Gardameer. Omdat het Gardameer voor redelijk wat Nederlanders een gezins- en/of kampeerbestemming is, reizen Nederlanders vooral met de auto richting het noorden van ItaliŽ af. Dit terwijl het vliegtuig zeker een goed(koop) alternatief kan zijn. Ook met de trein zijn er prima mogelijkheden om het Gardameer te bereiken. Op deze pagina zetten we de mogelijkheden van reizen naar het Gardameer en vervoer rondom het Gardameer op een rijtje.

Gardameer bezienswaardigheden

Het Gardameer biedt toeristen voldoende bezienswaardigheden en attracties.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van het Gardameer op een rijtje gezet:
Gardameer bezienswaardigheden top 10

Met de auto

Het Gardameer ligt op een goed te overbruggen rijafstand van Nederland. Je bent minstens 950 kilometer onderweg (Zuid-Limburg tot het noorden van het Gardameer). De langst mogelijke afstand bedraagt om en nabij de 1250 kilometer. De reistijd ligt bij normale verkeersomstandigheden ergens tussen de tien en dertien uur, exclusief stops. Dit zijn de tijden voor een personenauto zonder caravan of aanhanger. Met een "sleurhut" aan de trekhaak mag je er nog wel een uurtje of drie tot vier bij optellen. Het Gardameer is voor de meesten gemakkelijk binnen ťťn dag aan te rijden. Op het moment dat het druk is op de wegen en er flinke verstoppingen op het wegennet voordoen, kan de reistijd flink oplopen. Dit is iets waar je in de drukste zomermaanden (juli en augustus) rekening mee moet houden, zeker in het weekeinde. Vooral de snelwegen in Duitsland staan bekend vanwege de drukte, omdat Duitsland op een knooppunt van verschillende routes ligt.

Tol

Met de auto naar het Gardameer rijden betekent eigenlijk altijd tol betalen. Voor de Zwitserse autosnelwegen heb je een jaarvignet nodig. Indien je door Oostenrijk rijdt kun je een tiendaags tolvignet of een maandvignet kopen. Dit kan vooraf in Nederland al (bijvoorbeeld bij de ANWB), je kunt ze ook voor de grens nog kopen. In ItaliŽ wordt op de autosnelwegen ook tol geheven. Hier is de tol gebaseerd op het traject dat je rijdt. Je trekt een kaartje zodra je de tolweg opgaat en rekent af zodra je hem weer verlaat.

Met het vliegtuig

Vliegen is in veel gevallen de snelste manier om naar het Gardameer te reizen. Zeker als je aanvliegt op Verona (o.a. Transavia) en in het oosten of zuiden van het Gardameer moet zijn dan is vliegen zelden langzamer dan de auto. Vanaf het vliegveld van Verona kun je een bus of taxi nemen naar het treinstation. Van daaruit kun je per bus of eventueel trein naar het Gardameer reizen. Ook kun je een auto huren op het vliegveld. Huurauto's zijn relatief goedkoop in Verona en zijn eenvoudig vooraf via internet te reserveren. Houd er rekening mee dat de autoverhuurders niet 24 uur per dag aanwezig zijn op het vliegveld. Voor het inleveren is dat geen probleem, want je kunt de sleutels in de brievenbus deponeren. Het afhalen wordt wel lastig als je buiten de openingsuren landt.

BEKIJK HIER DE PRIJZEN VAN VERONA VLIEGTICKETS BIJ TRANSAVIA

Je kunt ook op Milaan of VenetiŽ vliegen. Je kunt dan het beste een auto huren om naar het Gardameer door te reizen of de trein pakken om vervolgens ter plaatse per bus of taxi verder te reizen. Je zult dan wel eerst vanaf het vliegveld naar het treinstation moeten reizen.
Het is het handigste om je huurauto vooraf alvast je auto te reserveren. Als je je huurauto via Easyterra.nl regelt dan kun je vooraf de prijzen en voorwaarden van de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.
Huurauto's vanaf Verona Airport
Huurauto's vanaf Milaan Malpensa Airport

Met de bus

Er zijn een aantal touroperators die georganiseerde busreizen naar het Gardameer aanbieden. Meestal zijn dit rondreizen waarbij er ook een bezoek aan VenetiŽ en/of Verona inbegrepen is. Wie alleen maar met de bus naar het Gardameer wil reizen om daar uiteindelijk op een vaste plek te verblijven die heeft veel minder opties. In het hoogseizoen (juli en augustus) kun je eenmaal per week met Starliner naar het Gardameer rijden. Deze bus doet ongeveer tien plaatsen aan langs het Gardameer die gelegen zijn in het zuiden, oosten en noorden. De westelijke oever wordt niet aangedaan door Starliner.

Met de trein

Het Gardameer is ook per trein bereikbaar. De meest gebruikte route is via Frankfurt en MŁnchen naar Insbruck, Trento en vervolgens via Verona naar Peschiera del Garda of Desenzano del Garda. Moet je in het noorden van het Gardameer zijn dan kun je naar Rovereto reizen, dat ongeveer tien kilometer ten oosten van Riva del Garda ligt. Aan de westkant van het Gardameer ligt geen spoorlijn. Als je in het noordwesten moet zijn (bijv. Limone Sul Garda) dan is Rovereto het meest gunstige treinstation. Anders zul je snel aangewezen zijn op het station van Desenzano del Garda. Treintickets kun je boeken via www.nshispeed.nl.

Autorijden bij het Gardameer

Direct langs het Gardameer ligt geen snelweg. Je kunt langs de zuidkant van het Gardameer wel een deel over de A4 rijden, maar de echte rondweg rondom het Gardameer bestaat uit een tweebaans secundaire weg. Op veel plekken geldt er een maximum snelheid van 50, 60 of 70 kilometer per uur. Het aantal stukken rondom het Gardameer waar je nog echt 90 kilometer per uur mag rijden (de normale limiet buiten de bebouwde kom) is vrij beperkt. Daar komt nog eens bij dat er op veel stukken een inhaalverbod geldt, waardoor langzamer rijdend verkeer ervoor zorgt dat het verkeer soms aardig vertraagd wordt. De inhaalverboden zijn niet voor niets ingesteld. De soms vrij onoverzichtelijke bochten in combinatie met vrij druk verkeer kunnen een dodelijke combinatie vormen.

In de zomermaanden, tijdens de weekeindes in het zomerseizoen en tijdens een lang weekend kan het erg druk zijn op de wegen rondom het Gardameer. Het gebrek aan alternatieve routes zorgt ervoor dat de reistijd flink op kan lopen.

Italianen hebben een andere rijstijl dan de gemiddelde Nederlander. Je kunt het uitleggen als agressief, maar het is meer een soort van haantjesgedrag op de weg. Dicht op de voorganger rijden, voorrang nemen als je het niet hebt, snel even je auto ergens tussen stekenÖ dit soort gedrag is zowel mannelijke als vrouwelijke Italiaanse bestuurders niet vreemd. Houd hier rekening mee en laat je niet opfokken. Rijd echter ook niet te defensief, want dan geven ze Italianen je weinig ruimte.

Langs het Gardameer staan op vrij veel plekken flitskasten. Soms zie je ze al tijdig van tevoren, soms kun je ineens verrast worden. Flitskasten staan vooral in de bebouwde kom, op plekken waar je 50 kilometer per uur mag rijden.

Parkeren

Parkeerproblemen zijn langs het Gardameer een beetje ingeperkt door vrijwel overal betaald parkeren in te voeren. Vrijwel ieder dorp kent vooral parkeerplaatsen waarvoor je overdag tot in de avond moet betalen om te mogen staan. De prijs is vooral afhankelijk van het aanbod en de populariteit van de betreffende plaats. Veel centra zijn autoluw of deels autovrij, waardoor de parkeerterreinen zich vrijwel altijd aan de randen van de centra bevinden. Over het algemeen bedraagt de loopafstand tot het centrum dan zelden meer dan vijf tot tien minuten.

Pas op voor parkeerboetes. Er zijn parkeerplaatsen die wel 'blauw' zijn, dus wat betekent dat je er moet betalen om te mogen staan, maar waar je ook nog eens een vergunninghouder voor moet zijn. Deze beperking staat alleen maar in het Italiaans aangegeven. U zou niet de eerste toerist zijn die hierdoor een boete oploopt.

Je hebt ook parkeerplaatsen in de dorpen aan het Gardameer waar je gratis mag staan. Vaak betreft het plekken waar je slechts beperkte tijd mag staan. Door middel van de parkeerschijf moet je dan je aankomsttijd aangeven. Dit soort parkeerplaatsen vind je onder andere bij instanties en treinstations. Wil je wat langer bij een treinstation staan, bijvoorbeeld om een dagje naar Verona, Milaan of VenetiŽ te gaan, dan zul je moeten betalen om te parkeren.

Veerboot

De veerboten zijn een veelgebruikte, handige en goedkope manier om je over het Gardameer te verplaatsen. Vanuit vrijwel idee dorp aan het Gardameer vertrekken passagiersboten. Soms gaan ze alleen naar het volgende dorp toe, soms wordt het meer ook overgestoken. Vooral naar Sirmione is het handig om een veerboot te gebruiken. Deze stopt bij het oude centrum van Sirmione. Dit geldt overigens voor bijna alle stopplaatsen, dat deze meestal bij het centrum liggen. Kaartjes voor de veerboot koop je bij de kassa die je vindt bij de aanlegplaats.

Op het Gardameer varen ook twee veerdiensten waar auto's op meekunnen. De noordelijke gaat van Malcťsine naar Limone Sul Garda (en terug). Ongeveer halverwege het meer is er een autoveer tussen Torri del Benaco en Maderno. Het gebruik van de veerboot kan je al snel een uur reistijd of zelfs meer besparen, afhankelijk van waar je naartoe moet.

Boottaxi

Vanuit verschillende havens vertrekken er ook particuliere boottaxi's. De prijs hiervan is vaak een kwestie van onderhandelen. Je zult zelden goedkoper uit zijn dan de veerboten. Wel heb je de meer vrijheid wat betreft bestemming en vertrektijd.

Taxi

Voor een toeristische bestemming als het Gardameer is het taxi-aanbod vrij bescheiden. Taxi's rijden op de taximeter en zijn vrij duur. Het op straat aanhouden van een taxi is niet gebruikelijk. Normaal laat je het hotel, de camping of het restaurant een taxi bellen. Bij treinstations en luchthavens is er over het algemeen wel een goed aanbod van taxi's.

Bus

Rondom het Gardameer rijden lijnbussen. Deze busdiensten zijn redelijk efficiŽnt en goedkoop. De frequentie waarmee er gereden wordt hangt af van de route. Houd er rekening mee dat de bussen tijdens de drukste dagen gemakkelijk vertraging op kunnen lopen. Kaartjes koop je het beste bij een tabacchi. In de bus betaal je een aanzienlijk hoger tarief.

Fiets

De fiets is een uitstekend vervoermiddel om niet al te grote afstanden af te leggen. Er zijn verschillende fietsverhuurders te vinden aan het Gardameer. Ook zijn er hotels en appartementen die een leenfiets gratis ter beschikking stelen aan hun gasten. Soms moet je dit wel eventjes vooraf aangeven dat je hier gebruik van wilt maken. Het beste fietsen doe je in het zuiden en zuidoosten van het Gardameer. Hier is het relatief vlak. In het westen en noorden kan fietsen een uitdaging zijn. Fietspaden die je niet zoveel aan het Gardameer. Indien je van plaats naar plaats fietst bevindt je je meestal op de gewone weg, waar ook auto's, motoren en vrachtauto's rijden. De afstanden waarmee ze passeren zijn vaak een stuk krapper dan wat je in Nederland gewend bent.

Zone met beperkt verkeer

In ItaliŽ zijn veel binnensteden alleen maar toegankelijk voor auto's met een vergunning of auto's die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je ziet dit door de borden waar 'zona traffico limitato' op staat. Daaronder staat in het Italiaans vermeld wat de beperking inhoudt en eventueel op welke tijdstippen deze geldt. Rijdt je zo'n zone in zonder dat je dat mag dan krijg je een boete. Indien je een huurauto hebt dan betaal je deze boete achteraf via de verhuurder, inclusief een administratieve vergoeding!

Meer info over het Gardameer

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over het Gardameer:
alles over het Gardameer
bijzondere plaatsen aan het Gardameer
mooiste dorpjes van het Gardameer
Gardameer nieuws & tips
Gardameer weer & klimaat
Gardameer zonkalender

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy