Vervoer rond het Gardameer

Op het moment dat je vakantie aan het Gardameer begonnen is, is de kans groot dat je een vorm van transport nodig gaat hebben om het een en ander te gaan ontdekken rond het Gardameer. Slechts weinigen blijven de hele vakantie in of rond hun accommodatie zitten. Er zijn legio manieren om je rond het Gardameer te verplaatsen. Korte afstanden kun je natuurlijk te voet doen. Ook kun je prima wandeltochten maken op verschillende plekken rond het Gardameer. Hoe reis je naar de leuke restaurants, hoe kom je bij de mooiste dorpjes en hoe maak je je uitstapjes rond het Gardameer? Kortom: welke vormen van vervoer zijn er allemaal mogelijk aan, op en rond het Gardameer?

Op deze pagina beschrijven we de verschillende mogelijkheden om je te verplaatsen rond het Gardameer.

Autorijden

Direct langs het Gardameer ligt geen snelweg. Je kunt langs de zuidkant van het Gardameer wel een deel over de A4 rijden, maar de echte rondweg rondom het Gardameer bestaat uit een tweebaans secundaire weg. Op veel plekken geldt er een maximum snelheid van 50, 60 of 70 kilometer per uur. Het aantal stukken rondom het Gardameer waar je nog echt 90 kilometer per uur mag rijden (de normale limiet buiten de bebouwde kom) is vrij beperkt. Daar komt nog eens bij dat er op veel stukken een inhaalverbod geldt, waardoor langzamer rijdend verkeer ervoor zorgt dat het verkeer soms aardig vertraagd wordt. De inhaalverboden zijn niet voor niets ingesteld. De soms vrij onoverzichtelijke bochten in combinatie met vrij druk verkeer kunnen een dodelijke combinatie vormen.

In de zomermaanden, tijdens de weekeindes in het zomerseizoen en tijdens een lang weekend kan het erg druk zijn op de wegen rondom het Gardameer. Het gebrek aan alternatieve routes zorgt ervoor dat de reistijd flink op kan lopen.
Italianen hebben een andere rijstijl dan de gemiddelde Nederlander. Je kunt het uitleggen als agressief, maar het is meer een soort van haantjesgedrag op de weg. Dicht op de voorganger rijden, voorrang nemen als je het niet hebt, snel even je auto ergens tussen steken… dit soort gedrag is zowel mannelijke als vrouwelijke Italiaanse bestuurders niet vreemd. Houd hier rekening mee en laat je niet opfokken. Rijd echter ook niet te defensief, want dan geven ze Italianen je weinig ruimte.

Langs het Gardameer staan op vrij veel plekken flitskasten. Soms zie je ze al tijdig van tevoren, soms kun je ineens verrast worden. Flitskasten staan vooral in de bebouwde kom, op plekken waar je 50 kilometer per uur mag rijden.

met de auto rond het Gardameer rijden

Parkeren

Parkeerproblemen zijn langs het Gardameer een beetje ingeperkt door vrijwel overal betaald parkeren in te voeren. Vrijwel ieder dorp kent vooral parkeerplaatsen waarvoor je overdag tot in de avond moet betalen om te mogen staan. De prijs is vooral afhankelijk van het aanbod en de populariteit van de betreffende plaats. Veel centra zijn autoluw of deels autovrij, waardoor de parkeerterreinen zich vrijwel altijd aan de randen van de centra bevinden. Over het algemeen bedraagt de loopafstand tot het centrum dan zelden meer dan vijf tot tien minuten.

Pas op voor parkeerboetes. Er zijn parkeerplaatsen die wel ‘blauw’ zijn, dus wat betekent dat je er moet betalen om te mogen staan, maar waar je ook nog eens een vergunninghouder voor moet zijn. Deze beperking staat alleen maar in het Italiaans aangegeven. U zou niet de eerste toerist zijn die hierdoor een boete oploopt.

Je hebt ook parkeerplaatsen in de dorpen aan het Gardameer waar je gratis mag staan. Vaak betreft het plekken waar je slechts beperkte tijd mag staan. Door middel van de parkeerschijf moet je dan je aankomsttijd aangeven. Dit soort parkeerplaatsen vind je onder andere bij instanties en treinstations. Wil je wat langer bij een treinstation staan, bijvoorbeeld om een dagje naar Verona, Milaan of Venetië te gaan, dan zul je moeten betalen om te parkeren.

Op veel plekken moet je betalen om te parkeren

Veerboot

De veerboten zijn een veelgebruikte, handige en goedkope manier om je over het Gardameer te verplaatsen. Vanuit vrijwel idee dorp aan het Gardameer vertrekken passagiersboten. Soms gaan ze alleen naar het volgende dorp toe, soms wordt het meer ook overgestoken. Vooral naar Sirmione is het handig om een veerboot te gebruiken. Deze stopt bij het oude centrum van Sirmione. Dit geldt overigens voor bijna alle stopplaatsen, dat deze meestal bij het centrum liggen. Kaartjes voor de veerboot koop je bij de kassa die je vindt bij de aanlegplaats.

Op het Gardameer varen ook twee veerdiensten waar auto’s op meekunnen. De noordelijke gaat van Malcésine naar Limone Sul Garda (en terug). Ongeveer halverwege het meer is er een autoveer tussen Torri del Benaco en Maderno. Het gebruik van de veerboot kan je al snel een uur reistijd of zelfs meer besparen, afhankelijk van waar je naartoe moet.

Een veerboot op het Gardameer

Boottaxi

Vanuit verschillende havens vertrekken er particuliere boottaxi’s. De prijs hiervan is vaak een kwestie van onderhandelen. Je zult zelden goedkoper uit zijn dan de veerboten. Wel heb je de meer vrijheid wat betreft bestemming en vertrektijd.Taxi

Voor een toeristische bestemming als het Gardameer is het taxi-aanbod vrij bescheiden. Taxi’s rijden op de taximeter en zijn vrij duur. Het op straat aanhouden van een taxi is niet gebruikelijk. Normaal laat je het hotel, de camping of het restaurant een taxi bellen. Bij treinstations en luchthavens is er over het algemeen wel een goed aanbod van taxi’s.

Bus

Rondom het Gardameer rijden lijnbussen. Deze busdiensten zijn redelijk efficiënt en goedkoop. De frequentie waarmee er gereden wordt hangt af van de route. Houd er rekening mee dat de bussen tijdens de drukste dagen gemakkelijk vertraging op kunnen lopen. Kaartjes koop je het beste bij een tabacchi. In de bus betaal je een aanzienlijk hoger tarief.

Het openbaar vervoer: de bus

Fiets

De fiets is een uitstekend vervoermiddel om niet al te grote afstanden af te leggen. Er zijn verschillende fietsverhuurders te vinden aan het Gardameer. Ook zijn er hotels en appartementen die een leenfiets gratis ter beschikking stelen aan hun gasten. Soms moet je dit wel eventjes vooraf aangeven dat je hier gebruik van wilt maken. Het beste fietsen doe je in het zuiden en zuidoosten van het Gardameer. Hier is het relatief vlak. In het westen en noorden kan fietsen een uitdaging zijn. Fietspaden die je niet zoveel aan het Gardameer. Indien je van plaats naar plaats fietst bevindt je je meestal op de gewone weg, waar ook auto’s, motoren en vrachtauto’s rijden. De afstanden waarmee ze passeren zijn vaak een stuk krapper dan wat je in Nederland gewend bent.

fietsen aan het Gardameer