Reizen naar het Gardameer

Het Gardameer ligt gemiddeld op ongeveer duizend tot twaalfhonderd kilometer van Nederland. Hoe lang de afstand exact is hangt vooral af van je vertrekpunt in Nederland, de gekozen route en je eindbestemming aan het Gardameer. Omdat het Gardameer voor redelijk wat Nederlanders een gezins- en/of kampeerbestemming is, reizen Nederlanders vooral met de auto richting het noorden van Italië af. Dit terwijl het vliegtuig zeker een goed(koop) alternatief kan zijn. Ook met de trein zijn er prima mogelijkheden om het Gardameer te bereiken. Op deze pagina zetten we de mogelijkheden van reizen naar het Gardameer en vervoer rondom het Gardameer op een rijtje.

Met de auto

Het Gardameer ligt op een goed te overbruggen rijafstand van Nederland. Veel landgenoten kiezen ervoor om met de auto naar het Gardameer te reizen. Je bent minstens 950 kilometer onderweg (Zuid-Limburg tot het noorden van het Gardameer). De langst mogelijke afstand bedraagt om en nabij de 1250 kilometer. De reistijd ligt bij normale verkeersomstandigheden ergens tussen de tien en dertien uur, exclusief stops. Dit zijn de tijden voor een personenauto zonder caravan of aanhanger. Met een “sleurhut” aan de trekhaak mag je er nog wel een uurtje of drie tot vier bij optellen. Het Gardameer is voor de meesten gemakkelijk binnen één dag aan te rijden. Op het moment dat het druk is op de wegen en er flinke verstoppingen op het wegennet voordoen, kan de reistijd flink oplopen. Dit is iets waar je in de drukste zomermaanden (juli en augustus) rekening mee moet houden, zeker in het weekeinde. Vooral de snelwegen in Duitsland staan bekend vanwege de drukte, omdat Duitsland op een knooppunt van verschillende routes ligt.

Zona traffico limitado

Een onverwachte en soms hoge kostenpost voor toeristen die met de auto naar Italië reizen zijn boetes die gegeven worden door in niet-toegestane gebieden te rijden. In steeds meer steden in Italië is er een ‘Zona traffico limitato‘ ingesteld. Dit wordt door middel van borden aangegeven. Als toerist ben je niet altijd goed op de hoogte welke steden een ‘Zona traffico limitato’ kennen en waar die gebieden exact beginnen. Rijd je een straat in waar je ineens zo’n bord ziet en je kunt niet meer omdraaien of afslaan, dan ben je al de pineut. Er worden vooral automatische camera’s ingezet die iedere keer registeren als je zo’n gelimiteerde verkeerszone binnenrijdt. Voor iedere keer kun je een boete krijgen. Rondjes rijden in dergelijke steden kan daardoor soms een opeenstapeling van boetes opleveren.

Je mag zo’n ZLT (Zona traffico limitato) wel in als je in een hotel verblijft dat binnen die zone ligt. Het hotel moet dan jouw kenteken doorgeven aan de autoriteiten. Populaire steden zoals Verona en Milaan hebben een ZLT.

Tol

Met de auto naar het Gardameer rijden betekent eigenlijk altijd tol betalen. Voor de Zwitserse autosnelwegen heb je een jaarvignet nodig. Indien je door Oostenrijk rijdt kun je een tiendaags tolvignet of een maandvignet kopen. Dit kan vooraf in Nederland al (bijvoorbeeld bij de ANWB), je kunt ze ook voor de grens nog kopen. In Italië wordt op de autosnelwegen ook tol geheven. Hier is de tol gebaseerd op het traject dat je rijdt. Je trekt een kaartje zodra je de tolweg opgaat en rekent af zodra je hem weer verlaat.

Met het vliegtuig

Vliegen is in veel gevallen de snelste manier om naar het Gardameer te reizen. Zeker als je aanvliegt op Verona (o.a. Transavia) en in het oosten of zuiden van het Gardameer moet zijn dan is vliegen zelden langzamer dan de auto. Vanaf het vliegveld van Verona kun je een bus of taxi nemen naar het treinstation. Van daaruit kun je per bus of eventueel trein naar het Gardameer reizen. Ook kun je een auto huren op het vliegveld. Huurauto’s zijn relatief goedkoop in Verona en zijn eenvoudig vooraf via internet te reserveren. Houd er rekening mee dat de autoverhuurders niet 24 uur per dag aanwezig zijn op het vliegveld. Voor het inleveren is dat geen probleem, want je kunt de sleutels in de brievenbus deponeren. Het afhalen wordt wel lastig als je buiten de openingsuren landt.

BEKIJK HIER DE VLIEGTICKETS NAAR VERONA

Je kunt ook op Milaan of Venetië vliegen. Je kunt dan het beste een auto huren om naar het Gardameer door te reizen of de trein pakken om vervolgens ter plaatse per bus of taxi verder te reizen. Je zult dan wel eerst vanaf het vliegveld naar het treinstation moeten reizen.
Het is het handigste om je huurauto vooraf alvast je auto te reserveren. Als je je huurauto via Easyterra.nl regelt dan kun je vooraf de prijzen en voorwaarden van de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.

Huurauto’s vanaf Verona Airport
Huurauto’s vanaf Milaan Malpensa Airport

Naar het Gardameer vliegen

Met de bus

Er zijn een aantal touroperators die georganiseerde busreizen naar het Gardameer aanbieden. Meestal zijn dit rondreizen waarbij er ook een bezoek aan Venetië en/of Verona inbegrepen is. Wie alleen maar met de bus naar het Gardameer wil reizen om daar uiteindelijk op een vaste plek te verblijven die heeft veel minder opties. In het hoogseizoen (juli en augustus) kun je eenmaal per week met Starliner naar het Gardameer rijden. Deze bus doet ongeveer tien plaatsen aan langs het Gardameer die gelegen zijn in het zuiden, oosten en noorden. De westelijke oever wordt niet aangedaan door Starliner.

Met de trein

Het Gardameer is ook per trein bereikbaar. De meest gebruikte route is via Frankfurt en München naar Innsbruck, Trento en vervolgens via Verona naar Peschiera del Garda of Desenzano del Garda. Moet je in het noorden van het Gardameer zijn dan kun je naar Rovereto reizen, dat ongeveer tien kilometer ten oosten van Riva del Garda ligt. Aan de westkant van het Gardameer ligt geen spoorlijn. Als je in het noordwesten moet zijn (bijv. Limone Sul Garda) dan is Rovereto het meest gunstige treinstation. Anders zul je snel aangewezen zijn op het station van Desenzano del Garda.

Met de trein naar het Gardameer reizen