Handig om te weten

Ga je op vakantie naar het Gardameer en wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Het is dan verstandig om je goed op je reis voor te bereiden. Op deze pagina lees je beknopte maar duidelijke informatie die van toepassing is voor het Gardameer. We hebben deze informatie zoveel mogelijk uit eigen ervaring geschreven. Mocht er iets niet (meer) kloppen volgens u, neem dan eventjes contact met ons op zodat we de informatie waar nodig aan kunnen passen.

Voor meer uitgebreide reisinformatie zijn er prima reisgidsen over het Gardameer verkrijgbaar. Ook zijn er goede Gardameer-sites op internet te vinden die hele specifieke informatie bieden.

Activiteiten en tours regelen

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuideTiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten aan het Gardameer bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie aan het Gardameer.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen aan het Gardameer
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours aan het Gardameer via GetYourGuide

Alarmnummers

Het noodnummer vanaf een mobiele telefoon is 112. Vanaf een vaste lijn bel je 113 voor de politie, 118 voor een ambulance en 115 voor de brandweer. De kustwacht van het Gardameer is te bereiken via 1530.

Documenten

Officieel heb je voor grensoverschrijdingen binnen het zogenaamde Schengengebied geen paspoort of identiteitskaart nodig. Echter zul je je in Italië wel moeten kunnen legitimeren. Daarom moet iedere reiziger, dus ook kinderen, een geldig paspoort of een geldige Europese Identiteitskaart bij zich hebben.

Douane

Het meenemen van drank, sigaretten, parfum en accijnsgoederen is mogelijk voor eigen gebruik. Binnen de Europese Unie wordt de grens gehanteerd van maar liefst 90 liter wijn, 10 liter sterke drank of 800 sigaretten. Het meenemen van drugs, dus ook softdrugs, is niet toegestaan.

Elektriciteit

In Italië (dus ook aan het Gardameer) heeft men 230 volt wisselstroom. Dit is vergelijkbaar met Nederland. Wel kunnen er afwijkende stopcontacten gebruikt worden. Naast de standaard Europese stopcontacten kent men in Italië ook de driepins-stekkers en stopcontacten van type L. Onze stekkers passen daar meestal wel gewoon in.

Italiaans stopcontact aan het Gardameer

Feestdagen

In Italië, dus ook aan het Gardameer, viert men een aantal officiële feestdagen. Banken, kantoren en overheidsinstanties zijn dan in de regel gesloten.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
25 april – Bevrijdingsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
2 juni – Feest van de Republiek
15 augustus – Maria Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
8 december – Maria onbevlekte ontvangenis
25 december – Kerstmis
26 december – Heilige Stefanus

Variabele feestdagen Italië:
Carnaval
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen
Pinksteren

Fooien

Vanwege de ‘coperto’ (bedieningsgeld) op de rekening zou je bijna denken dat een fooi niet meer nodig is. Dat is verkeerd gedacht. Bij restaurants en bars is een fooi van 10 tot 15 procent op zijn plaats. Dat geldt ook voor taxichauffeurs overigens. Het simpelweg naar boven afronden is, als dit onder die tien procent blijft, niet voldoende.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld

In Italië hanteert men net als in Nederland de euro. Je kunt uit de geldautomaten die je op veel verschillende plekken aan het Gardameer aantreft gewoon geld pinnen met je Nederlandse pinpas, als jouw bankpas pinnen in Europa toestaat.
Creditcards worden op redelijk wat plekken, maar absoluut niet overal geaccepteerd. Ga er daarom niet standaard vanuit dat men jouw creditcard als betaalmiddel aanvaart. Zorg er daarom voor dat je voldoende contant geld bij hebt als je bijvoorbeeld uit gaat eten.Insecten

De natuur, het mediterrane klimaat en het zoete water van het Gardameer zorgt ervoor dat insecten het hier prima naar hun zin hebben. Muggen, wespen, schorpioenen, grote vliegende kevers… er vliegt en kruipt van alles rond bij het Gardameer. Slangen kunnen ook voorkomen, hoewel die over het algemeen wel erg schuw zijn. Adders zijn giftig. Het toedienen van een antiserum binnen enkele uren is noodzakelijk bij een beet.

Internet

De meeste accommodaties bieden gratis internet via wifi aan. De kwaliteit en snelheid loopt heel erg uiteen. Dat geldt overigens ook voor internetten via het mobiele netwerk. De dekking is aan het Gardameer niet optimaal, waardoor er wat plekken zijn waar je amper tot niet online kunt via het mobiele netwerk.

Kleding

Italianen hechten waarde aan de juiste kleding. Als er één volk op aarde is dat er gemiddeld genomen fashionable bijloopt dan zijn het de Italianen. Het gros doet er dan ook moeite voor om ieder moment van de dag correct gekleed te gaan. Als je aan het Gardameer mannen ziet lopen in korte broeken en met sandalen eronder dan zijn het vrijwel altijd toeristen. Hetzelfde geldt voor vrouwen met ‘iets gemakkelijks’ en dan daar hele foute slippers eronder. Aan het Gardameer is men inmiddels wel gewend aan toeristen die er minder gekleed bijlopen. Men trekt echter wel een grens als het gaat om badkleding. Bikini’s, badpakken en zwembroeken horen aan het zwembad of op het strand thuis. Niet in het straatbeeld. In verschillende dorpen wordt dit door middel van borden duidelijk gemaakt. Heren: dit geldt ook voor het rondlopen in blote bast. Dat hoort niet op straat.

Kleed je beschaafd

Kraanwater

Over het algemeen geldt dat je het kraanwater op de meeste plekken in Italië probleemloos kunt drinken. Er schijnt wel verschil in smaak en kwaliteit te zijn. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen die kan natuurlijk gewoon flessen mineraalwater kopen in plaats van leidingwater te drinken.

Drinkwater aan het Gardameer

Openingstijden

De openingstijden van winkels lopen ver uiteen. Winkels in toeristenconcentraties zijn vaak langer open en sluiten meestal ook ’s middags niet. Andere winkels sluiten vaak tussen 12:30 of 13:00 uur en 15:30 uur. In toeristengebieden zijn winkels vaak ook op zondag open. Dit geldt ook voor supermarkten.

De meeste musea kennen ook een middagsluiting (ongeveer 13 tot 16 uur). Op maandag zijn de meeste musea gesloten.

Openingstijden van restaurants

Roken

Wie wil roken die moet dat buiten doen. In openbare gebouwen, in restaurants, in bars en in clubs mag niet gerookt worden. Op de buitenterrassen is roken zelden een probleem. Op de meeste tafels staan de asbakken al klaar.

Taal

De officiële taal in Italië, dus ook aan het Gardameer, is Italiaans. In toeristengebieden kun je je met Engels en Duits zeker goed redden zolang dat je te maken hebt met toeristische winkels, horeca en diensten. Vooral in de noordelijke dorpen langs het Gardameer wordt veel Duits gesproken. Een deel hiervan behoorde tot het einde van de Eerste Wereldoorlog nog bij Oostenrijk en tegenwoordig komen hier veel Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse toeristen.

Tijdsverschil

Italië ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (UTC +1) en kent een zelfde zomertijdregeling als ons. Er is daarom geen tijdsverschil tussen het Gardameer en Nederland.

Veiligheid

Als het gaat om criminaliteit dan is het Gardameer niet veel veiliger of onveiliger dan andere Zuid-Europese bestemmingen. Dus ook hier is het oppassen geblazen met je waardevolle spullen en je geld. Sta je op een camping, houd dan je meest waardevolle spullen het beste bij je. Dieven en zakkenrollers kunnen immers op ieder moment toeslaan. De grootste risico’s voor toeristen zijn misschien wel het verkeer, de sterke zon en het onderschatten van de natuur.

Veiligheid aan het Gardameer

Voordringen

Italianen houden niet zo van netjes op hun beurt wachten. Dat zie je in het verkeer en dat merk je ook op plekken waar men normaal gesproken in de rij zou gaan staan. Een gemiddelde Italiaan schaamt zich er niet voor om te proberen voor te dringen. Daar kun je je als toerist heel erg druk om maken, je kunt echter ook accepteren dat dit bij de cultuur van het land hoort.