Bezienswaardigheden aan het Gardameer

De grootste attractie van het Gardameer is het meer zelf met de omringende dorpen. De sfeer die de dorpen uitstralen zijn al voldoende voor de gemiddelde vakantieganger. Lekker genieten van het weer, het heerlijke eten en de schilderachtige dorpen staan garant voor een topvakantie. Omdat sommige mensen ook eens wat willen gaan zien of doen op vakantie hebben we op deze pagina een overzicht gemaakt van bezienswaardigheden, attracties, excursies en activiteiten aan en rondom het Gardameer.

Regel je tours en activiteiten

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuideTiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten aan het Gardameer bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie aan het Gardameer.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen aan het Gardameer
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours aan het Gardameer via GetYourGuide

Olijfolie museum

Langs het Gardameer worden heerlijke olijven geplukt. Een redelijk groot deel van de olijvenoogst wordt verwerkt tot olijfolie in verschillende kwaliteiten. Een bedrijf dat bekend staat vanwege haar voortreffelijke olijfoliën is Museum. In dit geval is Museum een geregistreerd (en beschermd) merk in Italië. Het Italiaanse woord voor museum is museo. Dit om het simpel te houden. Bij het olijfmuseum van het merk Museum kun je vooral olijfpersen bekijken. De collectie omvat ook verschillende fraai vormgegeven flessen voor de olie en andere objecten die direct met de olijvenoogst en olijfolie te maken hebben. Commercieel gezien is de winkel waar je na de tour terechtkomt het belangrijkste. Hier worden de verschillende oliën, op olijfolie gebaseerde producten en een aantal streekproducten verkocht.

olijfoliemuseum

Wijnmuseum

Wijnhuis Zeni teelt al sinds 1870 wijndruiven op de heuvels bij Bardelino. Zoals in zoveel Europese wijnstreken zie je ook hier dat een bedrijf zo slim is geweest om een wijnmuseum met bijbehorende winkel te openen op het bedrijfsterrein. Natuurlijk krijg je hier te zien wat er gebruikt wordt bij het produceren van wijn. Het museumdeel is dan ook echt wel voor elkaar. Fraaier is de verkoopruimte waar je wijnen kunt proeven en uit een zeer gevarieerd aanbod van wijnen kunt kiezen om te kopen.

Wijnmuseum van Zeni

Medieval Times

Een dinershow in een middeleeuws kasteel, waarbij je tijdens het eten kunt kijken naar showelementen die gebaseerd zijn op de middeleeuwen. Niet iets unieks voor het Gardameer, want ook in o.a. Spanje en Malta kom je dit soort shows tegen. Vooral kinderen vinden het leuk om ridders met elkaar te zien vechten in de arena, terwijl ze met hun handen kunnen eten.

Medieval Times

Gardaland

Ben je op zoek naar een leuk uitje voor jong en oud? Denk dan zeker aan een dagje Gardaland als je van pretparken houdt. Gardaland is het drukstbezochte attractiepark van Italië. Gardaland ligt bij de plaats Castelnuevo, net ten zuiden van Lazise. Jaarlijks bezoeken ongeveer 2,5 miljoen bezoekers dit 55 hectare tellende pretpark. Er zijn ongeveer vijftig attracties te vinden in het park, die verschillende doelgroepen hebben.

Gardaland is een drukbezocht pretpark aan het Gardameer

Monte Baldo

Aan de oostkant van het Gardameer ligt Monte Baldo. Dit is een bergketen waarvan de Telegrafo met 2200 meter de hoogste berg is. Monte Baldo is één van de populairste bezienswaardigheden van het Gardameer. Dat komt dankzij de kabelbaan die vanuit het dorp Malcésine mensen omhoog brengt, eventueel met mountainbike zodat je lekker kunt downhillen. Met de fiets kun je alleen maar een enkeltje omhoog kopen. De meeste mensen gaan naar boven om van het indrukwekkende uitzicht te genieten. Eenmaal aangekomen op het bovenste station (1760 meter hoogte) denk je dat je het mooiste uitzicht al gezien te hebben. Als je besluit om van hieruit te gaan wandelen wordt het alleen maar mooier. Er zijn twee veel gebruikte wandelroutes. De kortste is die in noordelijke richting naar het uitkijkpunt op het noordelijke deel van het meer. Dit is ook de plek waar de paragliders starten.

De zuidelijke wandelroute is spannender en langer. Hiervoor is een goede conditie en vooral goed schoeisel wel aan te raden.

Uitzicht vanaf Monte Baldo

Caneva Aquapark

Heeft je hotel, appartement of camping een simpel rechthoekig zwembad zonder enige franje of erger nog… geen zwembad? Niet getreurd, want zoals het een goede toeristische bestemming betreft kun je aan het Gardameer een waterpark bezoeken: Caneva Aquapark. Het draait hier allemaal om waterpret. Verschillende zwembaden, glijbanen en echte zandstranden maken van Caneva Aquapark een populaire plek voor waterratten. Let op, want het waterpark opent meestal pas rond eind april voor het eerst haar deuren en is alleen in de maanden juni, juli en augustus alle dagen open. De laatste openingsdagen vallen in de tweede helft van oktober, mits het weer het uiteraard toelaat.

Parco Grotta Cascata Varone

Ten noorden van Riva del Garda ligt een flink kletterende waterval, die pas zichtbaar wordt nadat je door een grot naar boven geklommen bent. Vlak voordat je bij de waterval zelf komt voel je een bries met nevel. Dit wordt door de waterval veroorzaakt en geeft op zomerse dagen dat heerlijke stukje verkoeling dat je zo goed kunt gebruiken. Op drukke dagen kan het bijbehorende parkeerterrein capaciteit tekort komen. Probeer er dan gewoon vroeg genoeg te zijn om teleurstelling te voorkomen.Verona

Een dagje een stad bezoeken? Verona ligt op slechts 20-25 kilometer van het zuidoosten van het Gardameer verwijderd en biedt voldoende om mensen een dag lang bezig te houden. De stad is bijna net zo groot als Utrecht en heeft een indrukwekkend historisch centrum, dat grotendeels binnen de “Citadela” ligt. Dit is het oude ommuurde deel van Verona, dat inmiddels vrijwel niet meer ommuurd is. Stadspoorten herinneren nog wel aan deze vroegere tijden.

Het meest bekende bouwwerk van Verona is de arena. Dit amfitheater stamt uit de eerste eeuw na Christus en is deels ingestort. Tegenwoordig worden er in de Arena Verona opera’s opgevoerd in de zomermaanden. Wie de arena gewoon zo eens van binnen wil zien die kan overdag een kaartje kopen om een kijkje te nemen. De Arena ligt aan de Piazza Bra. Twee andere fraaie pleinen in het centrum zijn Piazza del Erbe en Piazza dei Signori. Tussen deze twee pleinen in staat de Torre dei lamberti. Vanuit de top van de toren heb je een mooi uitzicht over de stad. Twee bezienswaardigheden die je zeker ook zou “moeten” bezoeken zijn het huis van Juliet (van Shakespears “Romeo en Juliet) en het Castelvecchio waarin een kunsthistorisch museum gevestigd is.

Wil je meer weten over Verona?
De site Verona voor beginners geeft uitgebreide info over Verona.

De Arena van Verona

Winkelen

Hoewel je waarschijnlijk niet op vakantie naar het Gardameer gaat om te gaan winkelen, kun je dat hier wel uitstekend. De vele dorpen aan het meer bieden vooral veel op toeristen gerichte winkels, waar je souvenirs, kleding en typische streekproducten kunt kopen zoals olijfolie, pasta, wijn, limoncello en andere lekkernijen. Wat meer ‘normale’ winkels vind je onder andere in Desenzano, Riva del Garda en de steden in de omgeving van het Gardameer zoals Verona en Brescia. Grotere winkelcentra in de buurt van het Gardameer zijn onder andere “il Leone di Lonato” ten zuiden van Desenzano en outlet shopping maal Mantova Outlet bij de stad Mantova, iets ten zuiden van het Gardameer.

Grotten van Catullus

Op het noordelijke puntje van het schiereiland Sirmione liggen de restanten van een ongeveer tweeduizend jaar oude Romeinse villa: de Grotten van Catullus. Zelfs zonder enige interesse in archeologie of geschiedenis is het de moeite waard om dit bijzondere stukje land aan het Gardameer te bezoeken. Visueel gezien is het ruim twintigduizend vierkante meter tellende complex aantrekkelijk vanwege de combinatie van water, archeologische resten en de vele olijfbomen.Markten

Rondom het Gardameer worden veel markten georganiseerd. Vaak zijn ze vrij groot van opzet en bieden ze behalve algemene koopwaren ook redelijk wat lekkere en mooie streekproducten. Ook zijn er enkele antiekmarkten, waar je soms tegen vrij unieke objecten aan kunt lopen. Leuk is bijvoorbeeld de boerenmarkt die op donderdag in Peschiera gehouden wordt.

Een markt aan het Gardameer

Museo Mille Miglia

Tussen 1927 en 1957 werd de autorace Mille Miglia (letterlijk: duizend mijl) 24 keer georganiseerd. Tegenwoordig wordt de wedstrijd weer als een jaarlijkse gelegenheidsrallye gereden, waarbij er oldtimers uit de periode 1927-1957 ingezet worden. Autoliefhebbers en geïnteresseerden in de autorace Mille Miglia kunnen sinds het jaar 2004 terecht in het Museo Mille Miglia, dat in de stad Brescia te vinden is. Het Mille Miglia Museum is dagelijks geopend van 10 tot 18 uur.

Milaan

Mode, winkelen en een blik in het stadse leven in Italië. Dat is Milaan. Deze hoofdstad van de regio Lombardije behoort samen met Parijs en Tokyo tot de modehoofdsteden ter wereld. De meest exclusieve en laatste mode vind je in de “Gouden Vierhoek”, een blok van vier straten waar bijna alle grote Italiaanse en internationale modemerken hun winkels hebben. Milaan is echter meer dan mode en winkelen. Zo is de kunstenaarswijk Brera de moeite waard en is het ’s avonds erg gezellig aan de Zone Naviglio. Milaan heeft ook een aantal bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn zoals de indrukwekkende gotische Dom van Milaan (Duomo), de overdekte galerij Vittorio Emanuelell en het La Scala Theater. Voor voetbalfans is natuurlijk voetbaltempel San Siro een hoogtepunt. Hier spelen zowel AC Milan als Internazionale hun thuiswedstrijden. Milaan is met de trein prima te doen. Je kunt o.a. vanuit Peschiera of Desenzano de trein naar Milaan nemen. Binnen Milaan kun je grotere afstanden eventueel met de metro afleggen.

Wil je meer weten over Milaan?
De site Milaan voor beginners geeft uitgebreide info over Milaan.

De prachtige Dom van Milaan

Een boot huren

Het Gardameer leent zich prima om vanaf het water verkend te worden. Je kunt meegaan met een rondvaart, stukje vanaf veerboten verkennen of natuurlijk ook een eigen bootje huren. Vanuit verschillende havens kun je gemotoriseerde bootjes huren waarvoor je geen vaarbewijs nodig hebt. De prijzen zijn afhankelijk van het seizoen, de plek waar je de boot huurt en het type boot. Veel verhuurders vragen om een dubbele ID (bijv. paspoort + rijbewijs) en een borg d.m.v. cash of creditcard. De verhuurprijzen beginnen bij ongeveer vijf tientjes per uur inclusief brandstof.

Huur een bootje om het Gardameer op te gaan.

Castello Scaligero

Zodra je de oude binnenstad van Sirmione binnenwandelt passeer je eerst het Castello Scaligero. Dit kasteel is in de dertiende eeuw door de familie Scaligero gebouwd. Je kunt het kasteel bezoeken (niet op maandag). Als je naar de top van de toren loopt wordt je beloond met een prachtig uitzicht over Sirmione en het Gardameer.

Castello Scaligero

Sealife Aquarium

Bij het pretpark Gardaland ligt het aquarium Sealife. Dit is een overdekte expositie van de onderwaterwereld, waarvoor een apart entreekaartje gekocht moet worden. Sealife is geen groot aquarium. De meeste mensen zijn er binnen een half uur tot maximaal een uur doorheen. Je moet je daarom eerlijk gezegd afvragen of het de entreeprijs plus het parkeergeld waard is. Let op: buggy’s of kinderwagens zijn niet toegestaan in Sealife Gardameer.

Isola del Garda

In het Gardameer liggen zeven eilandjes, waarvan er eentje het vermelden waard is: Isola del Garda. Dit privé-eiland ligt voor de westelijke over ter hoogte van San Felice en is tegenwoordig te bezoeken. Dat gaat alleen maar op reservering en onder begeleiding. Op verschillende dagen van de week wordt er vanaf diverse plaatsen naar Isola del Garda gevaren. Eenmaal daar aangekomen krijg je een rondleiding door de fraaie tuinen van het eiland.

Vittoriale degli Italiani

In het dorp Gardone Riviera ligt één van de meest bijzondere parken die je in je leven zult zien. De voormalige residentie van de Italiaanse schrijver Gabriele d’Annunzio is zonder meer excentriek te noemen. Sommigen noemen het park een voorbeeld van Italiaans fascistische architectuur vanwege de discutabele politieke standpunten van de schepper. Feit is dat Vittoriale degli Italiani een ontdekkingstocht is door een park waarin een aantal opmerkelijke elementen aangebracht zijn zoals een mausoleum met een waanzinnig uitzicht over het Gardameer en een voormalig marineschip dat zich nu tientallen meters boven water bevindt. Op het landgoed zijn diverse musea te vinden.

Vittoriale Degli Italiani

Venetië

Een populaire dagtrip vanuit het Gardameer is de stad Venetië. Het voordeel is dat je de dure hotels in Venetië kunt vermijden en toch Venetië voor een groot deel kunt zien. Wie vroeg genoeg op pad gaat die zal op één dag vrij veel van Venetië kunnen zien. Je kunt met de eigen auto gaan (en deze parkeren in een parkeergarage), met de trein naar Venetië reizen of een georganiseerde dagtocht boeken. Bij deze laatste variant heb je natuurlijk de minste vrijheid. Een groot deel van de toeristen vindt dit wel de gemakkelijkste manier om Venetië te bezoeken.

Venetië staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad heeft zo’n uniek karakter dat ingrijpende wijzigingen niet gewenst zijn. Of dat in de loop der jaren stand zal houden is de vraag, want de stad verzakt langzaam aan.

Op dit moment is Venetië één van de meest bezochte steden van zuidelijk Europa. De mensen willen de stad met de vele kanalen, het indrukwekkende San Marcoplein en de romantische gondels met eigen ogen aanschouwen. Bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zijn onder andere de Basiliek van San Marco, het Dogepaleis, Ca’ d’Oro, de Brug der Zuchten en de Rialtobrug. Als je een dagje naar Venetië wilt gaan, neem dan wel een goed gevulde portemonnee mee. De prijzen liggen hier een stukje hoger dan je aan het Gardameer gewend zult zijn. Vooral de tochtjes met de gondels hakken er financieel in.

Wil je meer weten over Venetië?
De site Venetië voor beginners geeft uitgebreide info over Venetië.

Wil je inspiratie opdoen voor een uitstapje naar Venetië? In het artikel ‘5x zien & doen in Venetië‘ lees je welke bezienswaardigheden je absoluut niet mag missen als je Venetië bezoekt.

Venetië